уторак, 12. јануар 2010.

RASKINUT UGOVOR O KUPOVINI MEDIJSKE KUĆE RTV "KRAJINA"

Kako se i moglo očekivati, zbog svega što se u protekle dve godine, tačnije 26 meseci, dešavalo sa nekadašnjim Javnim preduzećem RTV "Krajina", a posle više nego katastrofalne privatizacije negotinskih glasila, Agenicija za privatizaciju je zaključno sa 31. decembrom 2009. godine, raskinula ugovor o prodaji tog javnog preduzeća Konzorcijumu Dejan Grujić, zbog nepoštovanja odredbi o investiranju.Slobodna sam da, bez uvida u zvaničnu odluku, kao bivši novinar u tom preduzeću, koje sam na lični zahtev napustila 31.oktobra prošle godine, dodam da je pomenuti Konzorcijum prekršio, bar, još nekoliko obaveza iz kupoprodajnog ugovora, koji nažalost, nije javno predstavljen javnosti, u programima radija i TV "Krajina". Nemoguće je u ovom trenutku dati i odgovore na ostala pitanja i dileme, koje se podrazumevaju u situaciji raskida ugovora o kupovini jer su , za širu javnost, pa i novinare, naravno, svi brojevi telefona Agencije za privatizaciju u Beogradu, stalno zauzeti. Kao pisac ovih redova kontakt pokušavam da ostvarim od juče, a prema saznanjima koja imam , većina zainteresovanih dopisnika, još uvek čeka tražene odgovore postavljene elektronskom poštom.
Do odgovora koje očekujemo svi, da podsetim ! RTV "Krajina" je prodata na drugoj javnoj aukciji još 16. novembra 2007. godine tročlanom Konzorcijumu , dr Petar Rakin, Siniša Puljecović i Dejan Grujić, koji su bili na funkcijama: predsednika Skupštine akcionara dr P. Rakin iz Beograda, predsednika Upravnog odbora, Siniša Puljecović, dok je D. Grujić, do smene, ili ostavke, oktobra prošle godine, obavljao funkciju direktora tog Akcionarskog društva, kupljenog za samo 138 hiljada dinara. Ukupna vrednost procenjenog kapitala iznosila je 1.380.000 dinara.
U trenutku kupovine u medijima je radilo 40 radnika, a kasnije je njih 25, po raznim osnovama, napustilo preduzeće, koje je tokom cele prošle godine bilo suočeno sa izrazitom besparicom, a radnicima plate i doprinosi, uopšte, nisu isplaćivani, skoro godinu dana.
Kupac, tj. pomenuti Konzorcijum, se na aukciji Ugovorom obavezao na investiciju od 200 hiljada dinara u prvoj godini promene vlasničke strukture. Sačekaću i prihvatiću do zvaničnih odgovora, upravo, taj momenat, NEINVESTIRANJE, kao glavni povod za raskid ugovora , iako su mi na pameti daleko kompleksniji problemi i prekršaji, koji su novinare i medijske radnike "Krajine" doveli, za ovo nesrećno vreme, do same ivice socijalne bede.

4 коментара:

  1. Bojim se da je ovaj raskid ugovora o kupovini RTV "Krajina", samo uvod u novu agoniju.Dovoljno je setiti se nekih ranijih poništenja ugovora o privatizaciji (imam na umu priču koju sam, kao dopisnik, pratio nekoliko meseci, o prodaji "Negotinske štamparije").Možda je za sve bilo mnogo bolje da su novi vlasnici i ovu firmu doveli do bankrota, kao što su to učinili i sa, nekada, "perjanicom slobodnih i nezavisnih" medija u ovom i velikom delu Srbije, STV Negotin!
    U vreme kada sam tamo, nešto kao pokušavao da se bavim novinarstvom, uvek sam govorio(pošto sam imao dobar pregled situacije iznutra) da tu televiziju neće zatvoriti režim, već njeni vlasnici,koji jesu imali televiziju, ali ne i viziju.

    ОдговориИзбриши
  2. I da, sad se setih!
    Ako je za utehu, svi mediji su u krizi.I elektronski i štampani.Kod elektronskih se,pod uticajrm krize,povlače oglašivači,kod štampanih opada broj čitalaca, pa se smanjuju tiraži.A kao što se može videti i Internet mediji(mada retki u Srbiji),dovedeni su do ruba propasti.
    O tome govori i ovaj apel koji sam dobio od Petra Lkovića iz e-novina.

    Dragi prijatelji,
    Portal www.e-novine.com nalazi se pred zatvaranjem. Razlog: nedostatak novca za održavanje vitalnih funkcija sajta. Već mesecima se, čitaoci to znaju, borimo za opstanak: samo zahvaljujući njihovim donacijama, uspeli smo da nekako preživimo, ali danas, sa obavezama prema hosting provajderima, agencijama (Beta, FoNet, EPA), prema maloj ekipi zaposlenih koja već četiri meseca nisu primili nikakvu platu, prema mnogobrojnim saradnicima koji mesecima rade besplatno, uzgred suočeni sa troškovima stanarine, telefona, ubitačnih poreza... u situaciji smo koja ne sluti na dobro.
    Ukratko: imamo 20 dana da pokušamo da učinimo sve što je u našoj moći da održimo ovaj jedini pravi regionalni portal. Politički pritisak Tadićevog režima preko marketinških agencija koje drže Tadićeve dahije (Draga Đilas, Nebojša Krstić, Srđan Šaper) jeste test za svakog od vernih čitalaca e-novina kojima se ovim putem obraćamo.
    Ako ste u mogućnosti da nam pomognete da e-novine opstanu i ostanu ono što jesu: potpuno nezavisno, kritičko, antifašističko i antinacionalističko glasilo, beskompromisno u želji da se krvava prošlost nikako ne zaboravi te da i dalje pišemo o svim zločinima učinjenim u naše ime – uz prisustvo najeminentnijih novinarskih imena u regionu, pomognite nam što pre! Možete koristiti plaćanje preko interneta (Plimus), možete preko e-maila support@e-novine.com dobiti sve informacije kako novac da uplatite iz inostranstva, možete, konačno, doći u našu redakciju (Hadži Prodanova 15) i na licu mesta suočiti se sa silesijom svih naših problema, uz besplatnu kafu.
    Ako ne možete da nam novčano pomognete, možda znate one koji su voljni da nam pomognu na razne načine: ljude koji bi svoje kompanije oglašavali kod nas, možda znate nešto što nam na pamet ne pada – izvolite, javite nam se i javite drugima šta se dešava e-novinama.
    Redakcija e-novina ovih će dvadesetak dana raditi bez prestanka; učinićemo sve da pokušamo da ovu finansijsku katastrofu prevaziđemo.

    To dugujemo ne samo sebi već i najboljim čitaocima na svetu – čitaocima e-novina.

    PETAR LUKOVIĆ, glavni i odgovorni urednik www.e-novine.com

    ОдговориИзбриши
  3. Imamo apsolutnu istinu - sve je laž! Tako je danas i ovde u Stradiji, a utehu ne smemo i ne možemo nalaziti u činjenici da i drugi grcaju u problemima. Bar ne ja! Ali ako je to opšta slika stanja medija danas, hajde da se borimo, ali kako? Uvaženi Petar Luković je dovoljno rekao u apelu javnosti i iskreno se nadam da će se naći oni koji mogu i žele da pomognu. Što se "Krajine" tiče, žalim što nije uspeo moj pokušaj da istinom o posrnuću ovog medija dodatno osvestimo čitaoce novina sa kojima Vi sarađujete, pa i Politike, da dodam istine radi. Sećate se kolega Dragišiću, ukazivala sam Vam na probleme još u junu prošle godine, napisala tekst sa argumentacijom, pa ništa. Čekali ste stav direktora i predsednika UO, "Krajine" koji, po Vašim rečima, tada nisu mogli da obore niti jedan argument, koji sam navela na njihov račun. Pa opet...... čekali ste da čujete drugu stranu. A, verovatno i prostor u novinama. Evo, stigao je glas iz Beograda, verujem i do šefa dopisništva Press-a, u međuvremenu!Ali šta je problem "Krajine" u zabitoj provinciji u odnosu na daleko ozbiljnije o kojima ove novine pišu. Pokušali smo, neka teši Vas, koji ste se već "pekli" na ražnju medijskog vizionarstva nesrećnog konzorcijuma, uništitelja lokalnih medija, proslavljenih boraca za slobodu govora / narodskog/ i slikanje, a meni je baš laknulo, iako sam još pre dva meseca, na lični zahtev, napustila lokalne medije. Pravo je da se oduzme ono što nekome ne pripada! Žao mi je što to nije učinjeno mnogo pre, jer uslova je, da se ne lažemo, bilo!
    P.S. Pišući ovaj, zabrljah sa komentarima na postu napisanom posle ovog, što mi govori da još uvek prebolela nisam svoju matičnu kuću u kojoj sam provela 28 godina / sa dosta neuplaćenih doprinosa i nepovezanim stažom, od privatizacije do dana raskida ugovora o radu/. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Draga koleginice,
    Ne želim da se pravdam, ali nisam ja izgubio vreme čekajući drugu stranu, već čekajući da to neki urednik u mojim novinama objavi.No, oni nisu imali sluha da to učine.U prilog tome da sam u nekoliko navrata obrađivao temu TV "Krajina" govori i podatak da sam, juče, tražeći podatke o tome, u svojoj arhivi pronašao pet tekstova koje sam poslao redakciji.Ništa nije objavljeno i ja sam tu nemoćan.I ponovo dolazimo na onu temu koja govori o Beogradu i Srbiji van Beograda.Zato sam i pokrenuo svoj blog.To će biti moj način borbe.A ko hoće neka se pridruži.

    ОдговориИзбриши