понедељак, 18. јануар 2010.

TELEVIZIJA U MRAKU

U RTK "Krajina" AD, zaposleni i dalje čekaju zvaničan dopis Agencije za privatizaciju o mogućim postupcima, predviđenim zakonom, posle nedavnog raskida kupoprodajnog ugovora i poništene privatizacije. Od prošlog četvrtka, nezavisno od decembarske odluke Agenicije, koja je, po meni, trebalo da bude doneta mnogo ranije, ova medijska kuća je u totalnom mraku. Zbog dugova, koji, prema /ne/zvaničnim navodima, premašuju iznos od 700 hiljada dinara, negotinska Elektrodistribucija je lokalnim medijima uskratila dalju isporuku električne energije. Takođe, teško je dokučiti šta je "perspektiva" radija i TV "Krajina" u svetlu informacije da je ova informativna kuća, privatizovana novembra, 2007. godine, do početka ove, "uplivala" u dugovanja teška preko 14 miliona dinara? Negotinske medije, koji su imali, u trenutku kupovine, obezbeđene frekvencije, solidne kadrove i tehničku opremu, pazario je Konzorcijum Dejan Grujić, dr Petar Rakin i Siniša Puljecović. Radio i TV su podstanari u Hotelu "Inex" već dvadesetak godina, takođe, sa odavno nenamirenim kirijama stanodavcu, koji je u više navrata insistirao na iseljenju radijske i TV opreme iz prostorija na osmom, devetom i desetom spratu, koje su, inače, u sablasnom stanju, bez grejanja, vode i ostalih elementarnih uslova za boravak i rad u njima. Šta će reći Agencija, osim, prethodnog, kratkog obrazloženja da je privatizacija poništena zbog neinvestiranja u subjekat privatizacije, možda saznamo već ovih dana? Bio bi red zbog ljudi koji su i dalje na spisku zaposlenih, a baš kao i oni koji su otišli, nisu dobili čestitu zaradu od decembra 2008. godine. Ono malo dobijenih bonova, za kupovinu u naturi , ama baš nikako nije moglo, a i ne može, da zameni neuplaćene jednogodišnje doprinose iz radnog odnosa i za zdravstveno osiguranje, zbog čega je, prevashodno, osmoro radnika tužilo svoju firmu. /Naravno, osim rešenja u korist tužilaca - od para, ni najava, čak/. Dakle, igra nerava ili partija šaha, se nastavlja........
Šta mislite, ko je na potezu?

9 коментара:

  1. Na potezu je,ne lovac,ne kraljica,no konj i to crni.Znam da vam je ta TV kuća u srcu ali kakav je program imala=MRAK,ne čudi me da je ostala u tmuši,tami,mraku,tmini.Burzum=tmina.

    ОдговориИзбриши
  2. Vanja, nije mi namera da "olakšam dušu", ali kako objasniti nesolidarnost među medijima,ako, čak, ni ova proširena vest,koju sam poslao pre nekoliko dana, nije mogla da se "probije" u novine? Zato sam odlučio da je, objavim ovde.

    "Agencija za privatizaciju poništila je ugovor o prodaji negotinske Radiotelevizije „Krajina“, koju je, 16. novembra 2007.godine,na drugoj javnoj aukciji kupio „Konzorcijum Dejan Grujić“.
    Prema saopštenju Agencije, ugovor je poništen zbog toga što novi vlasnici RTV „Krajina“ nisu ispoštovali deo kupoprodajnog ugovora koji se odnosi na obavezu investiranja.Inače, Konzorcijum, čiji je većinski vlasnik dr Petar Rakin, osnivač i generalni direktor Naučno-tehnološkog parka Zemun.je, prema ugovoru, bio u obavezi da,u prvoj godini vlasničke transformacije,investira iznos od 200 hiljada dinara.
    Treba podsetiti da je RTV „Krajina“ iz Negotina,koju je 1992.godine osnovala lokalna samouprava,prodata po ceni od 138.000 dinara, mada je njena procenjena vrednost bila milion i 380.000 dinara.U trenutku privatizacije, u sastavu ovog elektronskog medija bili su radio i televizija sa regionalnim mfrekvencijama, sa 40 zaposlenih radnika,od kojih je njih 25, kasnije,po raznim osnovama, napustilo preduzeće.
    Više od godinu dana ovaj elektronski medij se suočen sa izrazitom besparicom, a radnicima nisu isplaćivane plate i doprinosi više od godinu dana."

    ОдговориИзбриши
  3. Novoizabrani organi gonjenja ucinilaca krivicnih dela.Dok u nasoj drzavi ne pocne da zivi i radi sistem otkrivanja i sankcionisanja svih onih koji se ogrese o zakon i prava drugih lica ova kuca i mnoge druge bice u mraku.Jedino kriminal gleda svetlo dana.Nazalost.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Apsolutno ste svi vi u pravu,hvala vam na solidarnosti,koju iskazujete na ovom blogu, naravno, kada je tema propasti RTV "Krajina" u pitanju. Kolega Dragišiću, mesta u novinama za vest koju si prosledio nije bilo, jer Srbija je bremenita problemima, važnijim od gašenja jedne lokalne medijske kuće, te socijalnog sunovrata tek "nevelikog broja novinara i medijskih radnika". Pretpostavljam da tako rezonuju šefovi dopisništava, ne samo novina čiji si ti dopisnik. Znam ! I ja živim srpsku svakodnevicu, ona nije nimalo ružičasta, ali toliki nivo nesolidarnosti, mislim da nije zabeležen niti u jednoj drugoj profesiji, to su potvrdila i neka istraživanja, nažalost.
    Ima važnijih tema i pojava po novinarima u Beogradu, što me upućuje na temu tvoga bloga, a oni imaju i poziciju i mogućnost da iz svojih kabineta uređuju medijsku - pisanu, pa i elektronsku stvarnost Srbije. Upravo zato sam u jednom od ranijih postova i zabeležila da je pravnu i savetodavnu podršku, ne samo negotinskoj medijskoj kući, već i ostalima u Republici, sve ovo vreme pružao UNS, a reagovanje NUNS-a ,nikada nije stiglo na našu adresu. / Podseti me, reći ću ti kako mi je uzvrećeno u telefonskom razgovoru, marta 2008.iz filijale te novinarske organizacije/. Takođe, da su svi kojima je obaveza da se stanjem u medijima bave i za to su debelo plaćeni vodili računa o tome šta se dešava , mislim da bi bar agonija trajala kraće. Evo, Agenciji za privatizaciju je trebalo više od dve godine da shvati greške, iako je ona koja je oborila privatizaciju, daleko blaža od svih ostalih počinjenih prema radnicima radija i televizije.Pratila sam, svojevremeno, propast "Negotinke", "Poljotehne", delom "Prahova", "Jugoturbine", "Autosaobraćaja", "Krajina vina", uvek sa osećajem gorčine i sopstvene nemoći da promenim stanje, pomognem. Bilo je jedino moguće da šaljem i šaljem izveštaje Radio Beogradu i ostalim stanicama u sistemu URS, dok je postojao, a veliki brat Radio Beograd,bio spreman i otvoren za saradnju. VB je odavno prestao da se "bavi" lokalnim tranzicionim pričama. Dobro je kada njihove ekipe dođu u "obilazak", eh, kakva je to turistička relaksacija,za urbani svet! Ali to su činjenice koje ne možemo da menjamo. Niti smo ozbiljnije mogli, priznajem, ranijih godina, kada nam je, ipak, bolje išlo. Rekoh i ja , ako je ikako moguće, da olakšam dušu?

    ОдговориИзбриши
  5. Da li osim za Vas blog pisete i za neke novine imao bih jedan interesantan tekst za tebe?

    ОдговориИзбриши
  6. Nije samo televiyija u mraku.Sigurno steprimetili,kao vrstan novinar,da nam je izborni postupak u mraku.S obzirom da ste kao dugogodisnji novinar pratili mnogo izbornih postupaka,volela bih da cujem Vase misljenje o informisanosti gradjana o radu Izborne komisije u Negotinu.Potvrdjeno je vec 5 izbornih listi,a gradjani ne znaju nista o tome.Ovakav odnos prema gradjanima i njihovom pravu na istinitu i blagovremenu informaciju,nije postojao ni u,davna,jednopartijska vremena.Unapred se yahvaljujem na misljenju,koje ocekujem.

    ОдговориИзбриши
  7. Dakle, nije me bilo nekoliko dana, naravno, objektivni razlozi su u pitanju, pa se izvinjavam onima koji su očekivali da budem istrajnija u ovom, svom, delu blogosfere.I sada ću dati samo odgovore na dve poruke anonimnih čitalaca. Odgovor prvom anonimnom / 19.01. od 20.28/- ne, ne pišem za novine, dnevne, ako ste na to mislili, s obzirom da nisam, pre nekoliko godina, kada je bilo moguće pozicionirati se u našim dnevnim listovima, imala preteranu ambiciju za tim. Nekada davno jesam sarađivala sa "Ekspresom", do trenutka gašenja tog dnevnog lista. Bila sam dopisnik I i II Programa Radio Beograda.Mojih reportaža sada ima u nekim časopisima, poput "Danube Connects". U poslednjem broju je objavljena priča o Kapetan Mišinom bregu u Donjem Milanovcu. Ali ako imate ideju, tekst, slobodno pošaljite, mogli bi da nađemo načina da to plasiramo uz pomoć "prijatelja". Unapred se zahvaljujem.
    Anonimnom - 26. januar, 18.12 / U želji da moje mišljenje povodom pitanja koje/a ste postavili ne bude u "zapećku" u delu komentari nastojaću da ga iznesem u postu koji ću, budite sigurni, tim povodom napisati, ne samo zbog Vas već i zbog lične potrebe da iznesem svoj sud o zbivanjima koja nas, svakako, poslednjih meseci izdvajaju kao sredinu u kojoj se više ne zna "ko pije, a ko plaća". Da smo neinformisani - JESMO, sa nama se najgrublje manipuliše i to bi trebalo da predstavlja uvredu za svakog normalnog čoveka u ovom gradu-opštini!Prosto smo "zreli" za jedno kolektivno posmatranje. Pitam se kojom vrstom pandemije smo zahvaćeni i da li , uopšte, ima smisla, naknadno obaviti imunizaciju protiv ove politikantske pošasti, kojom smo zaraženi. Ali, hajde da to što mislim sročim u post koji ću gledati da postavim što pre. I vreme je da se pomeri naniže onaj o televiziji u mraku, priznaćete, iako mi je namera bila da ga zadržim još neko vreme, do dolaska struje na više / medijske / spratove Hotela. Ali ni Edison, ni Đorđe Stanojević, zajedno, svetlo, nekada našim, medijima vratiti neće!

    ОдговориИзбриши
  8. Sve ce teta Rada da sredi kad dodje na vlast. Samo se malo strpite. Sve za svoje prijatelje.

    ОдговориИзбриши
  9. Poslednjem anonimnom - Da bih, iole , mogla da komentarišem Vaše reči, morala bih tačno da "znam" nameru Vašeg komentara. Zato ću, sada, samo izraziti svoju zahvalnost što Vas ima na mom postu !

    ОдговориИзбриши