субота, 3. април 2010.

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE


"Vaskrsenje daje smisao našem životu. Ono je svetlost koju tama ne može da obuzme!"


VASKRS - NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Uskrs, Dan vaskrsenja Hristovog, najveći je hrišćanski praznik, jer se u njemu slavi sama osnova hrišćanske vere na kojoj počiva i nada u vaskrsnuće svih živih. Posle višenedeljnog posta, žalosti i tišine Velikog petka - dana smrti Isusa Hrista, nastupio je Praznik radosti - Vaskrs, centralni događaj hrišćanstva, koji ovozemaljski čovekov život posmatra samo kao deo večnosti.

"Vaskrs slavimo kao događaj koji se desio u istoriji, ali ga slavimo i kao pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, pravde nad nepravdom, istine nad laži, ljubavi nad mržnjom, smernosti nad gordošću, svetlosti nad mrakom, vere nad bezboštvom, čovekoljublja nad sebičnošću, slobode nad tiranijom, čednosti nad razvratom, vernosti nad prevarom i izdajstvom. Vaskrsenje je dokaz da ćemo i mi vaskrsnuti, jer Gospod nije pobedio samo svoju, već i našu smrt".

"Vaskrsenje Gospoda Hrista", protojerej Savo B. Jović

Vaskrs je pokretan praznik i uvek se slavi u prvu nedelju iza prvog punog meseca , odmah posle prolećne ravnodnevnice. Uskrs se može praznovati u razmaku od 35 dana, počev od 4. aprila, do 8. maja. Ove godine Uskrs, praznik nad praznicima, proslavljaju istog dana svi hrišćani, pravoslavni i vernici katoličke crkve.

Mnogobrojni se običaji vezuju za Vaskrsenje, a najpoznatiji je farbanje jaja u crvenu boju - simbol večnog života, ali i u druge jarke boje uz, uobičajeno, ukrašavanje. Pozdrav "Hristos vaskrse" i otpozdrav "Vaistinu vaskrse", opstaje vekovima i u njima je satkana sva naša vera i naša nada.



Kada govorimo o vaskršnjem pozdravu i ofarbanim jajima, simbolima najvećeg hrišćanskog praznika, setimo se da je Beli anđeo bio vesnik Hristovog vaskrsenja.

Cela nedelja po Vaskrsu naziva se Svetlom nedeljom. U sastavu vaskršnje svetkovine su i drugi i treći dan praznika - Sveti ponedeljak i Sveti utorak, crvena slova u crkvenom kalendaru.


HRISTOS VASKRSE !
VAISTINU VASKRSE !

3 коментара:

  1. Vanja, da li je istina da vama iz Krajine Sinisa Puljecoivic nije uplatio socijalno i predao tzv M4 pa nemate povezan radni staz. Ako je istina pa izem ti drzavu koja je to dopustila.

    ОдговориИзбриши
  2. Na Vaše pitanje mogu da odgovorim potvrdno - DA!Mi, bivši radnici, koji smo pošli oktobra, odnosno novembra prošle godine , ima nas devetoro, nismo dobili ni dinara od decembra 2008. godine, a doprinosi su misaona imenica i pored izvršnih sudskih rešenja za tuženi period, zaključno sa 31.05. 2009. U međuvremenu sam saznala da nisu namireni ni doprinosi za 2008. godinu, a da pomenuti obrazac , naravno, nije mogao ni biti predat. Tako je to u ovoj zemlji, danas, ali i juče, jer na svakom ćošku vreba jedan lik, poput pomenutog medijskog magnata iz naše priče. Klonovi sa felerom!Eto to su oni, uništitelji, kojima bez obzira na sve, niko ništa ne može, a oni napreduju svakoga dana u svakom pogledu....... Uh, kakvog li olakšanja ne viđati ih, samo da znate, ni TV ne gledam zbog njih, da ne narušim lake snove!

    ОдговориИзбриши